top of page
Search

Mitä yhteiskunnassa pitäisi tehdä toisin, jotta nuorten mielen hyvinvointia voitaisiin tukea paremmin?

  • koalansomeaktivism
  • Apr 8
  • 2 min read

NUORI2025-tapahtuman paneelikeskustelussa "Mitä yhteiskunnassa pitäisi tehdä toisin, jotta nuorten mielen hyvinvointia voitaisiin tukea paremmin?" kuulimme tärkeitä puheenvuoroja ja keskustelua nuorten kokemista paineista ja nuorten hyvinvoinnin tukemisesta.


Paneelikeskustelussa kuulimme myös kahta Koalan kokemusvaikuttajaa - Kiitos upeat Niklas ja Linnea painavista puheenvuoroistanne!


Paneelikeskustelun järjesti Tampereen yliopiston nuorisotyön ja nuorisotutkimuksen opintosuunta ja Under Pressure -tutkimushanke sekä Tampereen kaupungin Hyvinvoinnin kehitysohjelma. Kiitos kutsusta mukaan!



"Meidän yhteiskunta on suunniteltu vanhempien ehdoilla, ei nuorten ehdoilla."


"Nuoret kyllä haluu olla yhdenvertaisia yhteiskunnan jäseniä niinkuin me muutkin. Kyllä he haluavat vaikuttaa heitä koskeviin asioihin."


"Media voi kääntää asiat katastrofihenkisesti, jolloin ne saa klikkauksia, tai nuorilähtöiseksi, jolloin ne tukee nuoria."


"Meidän pitää ottaa nuorten viesti vakavasti, ne paineet joista ne kertoo. Ei voi sanoa että kaikki mitä nuoret sanoo on tunnepuhetta, sillä nuoret viestii siitä että kaikki ei oo ok tässä yhteiskunnassa. Ihmisiä usein ohjataan etsimään ratkaisuja itsestään. Nuoret on kyvykkäitä näkemään tän yhteiskunnan ongelmat."


"Kukaan ei ratkaise tätä kriisiä yksin, ei ole järkeä lähteä syyttämään ketään. Meidän kaikkien täytyy osallistua tän ratkaisemiseen"


"Pysähtykää ja kuulkaa nyt niitä nuoria, vain pysähtymällä ja olemalla läsnä nuori saa sen kuulluksi tulemisen kokemuksen"


"Puhutaan nuorten puolesta, ja luodaan niitä tiloja nuorille puhua ja keskustella näistä asioista."


"Lähennytään toisiamme, ei syvennetä ikäpolvien kuilua enää."


"Nää paineet ei oo yksiulotteisia, vaan ne kerrostuu, ja joillekin niitä kerrostuu enemmän."


"Me unohdetaan usein, että nuorten elämä on moninaista, niinkuin aikuistenkin."


"Tehokkuus ja pärjäämisvaatimukset saavat sen olon että mikään mitä tekee ei riitä."


"Annetaan nuorille tilaa pysähtyä ja ottaa aikaa asioille. Se tunne kun sä suoritat, suoritat ja suoritat, ja sit ku sä pysähdyt sen ääreen, sä koet häpeää et miks mä pysähdyin, kun mun pitäis jatkaa suorittamista."


"Täytyy antaa nuorille vähä armoo ja aikaa, me tullaan täältä kyllä!"


"Olis tärkeetä muistaa sanoa ihan jokaiselle nuorelle myös että on ihan ok tehdä virheitä, ne kuuluu elämään."


"Pitäis kysyä mitä sä haluut tehdä ja miten mä voisin auttaa siinä mitä sä haluisit tehä? Ja muistuttaa että sä saat vaihtaa sitä mitä sä haluut tehdä."


"Moni nuori ajattelee että heissä on jotain vikaa, kun voi niin huonosti. Jokaiselle henkilökohtainen terapeutti ei auta, jos järjestelmässä on jotain vikaa, joka saa voimaan pahoin."


"Tärkeintä mikä mulle on auttanut, on vertaistuki."


"Pitäis enemmän kuunnella, ei vaan tarjota heti ratkaisuja."


"Ei jätetä nuori yksin toipumaan, se on karhunpalvelus, että jää yksin. meidän täytyy tarjota apua, tehdän riittävän kevyitä rakenteita jotta kaikki pääsee mukaan."


"Jos me ohjataan nuorta joka päivä ja hetki miettimään vaan omia vahvuuksia niin vähemmästäkin alkaa ahdistaa. Meidän täytyy kääntää se katse pois omasta itsestä, siihen miten jokanen meistä voi olla avuksi ja ja mitä me voidaan tehdä, mikä tekee elämästä merkityksellistä."


"Puhetta pitäisi suunnata tunnepuheen normalisoitiin. Et mikä määrä on se normaali määrä ahdistusta, ja tunnistaa et millon sitä on liikaa."




 
 
 

Comments


© 2035 by Annabelle. Wix

bottom of page