Kuva: Johanna
Toisenlainen maailma on mahdollinen - tämä ajatus on kaiken aktivismin takana. Aktivismi voi olla jonkin asian puolesta (Koalassa laajempaa ymmärrystä mielenterveydestä) tai jotain asiaa vastaan (Koalassa mielenterveyden häiriöihin liittyvät ennakkoluulot ja stigmat). Kummassakin tapauksessa taustalla on ajatus siitä, että kun valittu asia muuttuu, maailma on entistä parempi paikka.
Oli aktivismi sitten puolesta tai vastaan, sen taustavoimana on toivo. Toivo on tunteena yhtä aikaa herkkä ja vahva. Jokainen toivottomuutta kokenut on saanut tuntea, miten musertavaa on olla vailla toivoa ja sitä kautta uskoa siihen, että tilannetta olisi jotenkin mahdollista muuttaa. Toivon siivin ihminen pystyy kohoamaan arjen yläpuolelle kohti utopioita ja toivon saattelemana hän voi marssia barrikadeille dystopioita vastaan. Toivon avulla ihminen jaksaa tavoitella hyviksi ja arvokkaiksi kokemiaan asioita.
Mitä haastavammissa olosuhteissa elää, sitä oleellisempaa on, että pystyy vaalimaan toivoa. Toivon avulla jaksaa huolehtia itsestään ja kerätä voimia tulevia päiviä varten. Viime kädessä toivo ylläpitää elämää.
Toivo vaatii sitkeyttä. Toisinaan asiat muuttuvat paremmiksi hyvinkin nopeasti pienellä panostuksella, mutta varsinkin kansalaisvaikuttamisen puolella voi kestää pitkiäkin aikoja, ennen kuin toivottu asia toteutuu. Alati myös vaanii se mahdollisuus, että jonkun toisen toiveet toteutuvat eikä maailma muutukaan itselle parempaan suuntaan.
Vertaistuki aktivismissa auttaa kestämään takaiskuja ja antaa tiedon siitä, että vaikka itsellä ei voimat aina riittäisi, joku muu ajaa samaa asiaa. Kaikilla koaloilla on koko ajan voimassa oleva pötköttelylupa - lupa pitää huolta itsestään, lupa levätä, lupa tulla osaksi toimintaan sängyn pohjalta tai Koala-kolon sohvalta käsin.
Koala-ryhmässä tavoitellaan omaa rauhallista tahtia, koska sen avulla vastustamme kapitalistisen yhteiskunnan vaatimuksia tehokkuudesta ja tuottavuudesta. Pötköttely on radikaali toimi, joka kyseenalaistaa voiton tavoittelun tärkeyden suhteessa mielenterveyteen. Koala-ryhmässä ajamme rauhaa myös pyrkimällä turvallisempiin tiloihin ja toimintaan, johon kaikki ovat tervetulleita sellaisena kuin haluavat olla. Ryhmämme koostuu monenlaisista ihmisistä ja keskustelu on toisinaan kiivastakin, mutta pyrimme kuitenkin uskomaan toisistamme hyvää ja ymmärtämään ajatusmaailmoja eriävien mielipiteiden takana.
Koala-ryhmässä annetaan alusta ja ääni ihmisille, jotka haluavat muuttaa maailmaa sellaiseksi, jossa mielenterveyden häiriöistä olisi mahdollista puhua neutraalisti, ilman ylimääräisiä leimoja. Tarjoamme joukkovoimaa ja työntekijöiden ammattitaidon käyttöön, jotta maailmassa olisi enemmän armoa sairauksien väsyttämille sekä yhdenvertaisia mahdollisuuksia olla osa yhteiskuntaa ja harrastusporukoita.
Meitä ajaa eteenpäin toivo ja toimintakykyämme ylläpidämme rauhalla.
Johanna 12.6.
Johanna vastaa Koala-ryhmässä pelitoiminnasta ja kouluttaa kokemusasiantuntijoita. Pelipiireissä hänet tunnetaan nimellä Hörhiö ja siellä Johanna on toiminut yhdenvertaisuuden ja mielenterveyden teemojen parissa. Kyseisestä toiminnasta hänet on palkittu vuoden 2020 Tyttöteko-palkinnolla.
Comments