top of page
Search
  • koalansomeaktivism

Matkalla kokemusasiantuntijaksi


Kuva: Janina


Aloitin viime syksynä Koalan kokemusvaikuttajakoulutuksen eli KoVa-koulutuksen, josta olen valmistumassa nyt keväällä. Koulutuksessa ollaan käsitelty monenlaisia eri aiheita, muun muassa kirjoittamista, esiintymistaitoja ja vaikuttavaa viestintää. Lisäksi koko koulutuksen ajan olemme kaikki kirjoittaneet omaa kokemustarinaa, jonka pohjalta ollaan rakennettu omia kokemuspuheenvuoroja.


Kirjoitustyöpajat ja luova kirjoittaminen on ollut vaikuttavan viestinnän työpajojen lisäksi itselle mieluisinta, sillä olen itse kirjoittanut jonkun verran lehtijuttuja ja joitakin blogipostauksia. Vaikuttava viestintä minua kiinnostaa koulutuksenkin takia, opiskelin ammattikorkeakoulussa hieman viestintää ja markkinointia sekä kirjoitin opinnäytetyöni someviestinnästä. Erityisesti esiintymistaito-osuus ja omien tekstien lukeminen ja kokemuspuheenvuoron harjoittelu ryhmän kanssa on ollut kehittävää.


Tänä keväänä lähdin myös Invalidiliiton ja muiden vammaisjärjestöjen nuorten kanssa vierailulle eduskuntaan, jossa pidin myös itse puheenvuoron hallituksen nykyisten leikkausten vaikutuksesta vammaisten ja muiden yhteiskunnassa heikommassa asemassa olevien ihmisten hyvinvointiin. Minun on vaikea kuvitella, että vaikka pari vuotta sitten olisin mennyt pitämään puheenvuoroa kansanedustajille, mutta voitin lopulta itseni kaikesta esiintymisjännityksestä ja ahdistuksesta huolimatta.


Koen itse, että matkani kokemusasiantuntijaksi on vasta alussa, vaikka koulutuksesta valmistunkin. Erityisesti omaa kokemustarinaa kirjoitettaessa vaikeita asioita ja tunteita on noussut esiin ja koen myös, että kokemustarinani on vieläkin keskeneräinen, mutta jossakin vaiheessa on pakko asettaa rajat ja todeta, että tämä on ehkä ihan hyvä näin. Oma kokemustarina varmasti muuttuu paljonkin matkan varrella ja kokemuksia tulee koko ajan lisää, mutta nyt aion aloittaa matkan uusia seikkailuja kohti kokemusasiantuntijana.


Janina 20.5.2024

Janina on 28 -vuotias helsinkiläinen, joka valmistuu keväällä 2024 Koalan kokemusvaikuttajakoulutuksesta. Kokemusasiantuntijana Janina haluaa olla mukana vähentämässä mielenterveyteen ja vammaisuuteen liittyvää stigmaa sekä toimia vertaisena muille samoja asioita kokeville.

38 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page